Eigenschappen van antieke bankstellen

Aan antiek worden enkele voorwaarden verbonden om als echt benoemd te kunnen worden. Zo zal men uitgaan van een antiek bankstel als het ouder is dan ongeveer 100 jaar en zal het daarnaast handmatig vervaardigd moeten zijn.In de volksmond wordt er ook wel eens gesproken over antieke bankstellen die eigenlijk niet voldoen aan de eisen. 

Waarde, herkomst en staat
De waarde is onder meer afhankelijk van de staat waarin ze verkeren, maar ook van de periode waarin het  vervaardigd is. Daarnaast speelt ook de exclusiviteit ervan een belangrijke rol bij het vaststellen van de prijs.

Kenmerken van antieke bankstellen
Antieke bankstellen kunnen bepaalde kenmerken hebben waardoor ze naar een bepaalde periode of een bepaald land te herleiden zijn. Overige eigenschappen zijn:
• Antieke meubelen zijn vaak zwaar en dit komt vooral doordat er in vroegere tijden gewerkt werd met massief hout en er nog geen technieken waren die behulpzaam konden zijn bij het vervaardigen van lichtere meubels. De techniek die de meubels lichter kan maken werd pas gebruikt in de 17de eeuw.
• Het herleiden van de herkomst en periode kan onder meer worden gedaan door te kijken naar het gebruikte hout. Zo werd in Nederland voor het maken van bankstellen vooral gebruik gemaakt van eikenhout.
• Een in Nederland bekende stijl van antiek meubilair is bijvoorbeeld Louis XVI. Verder is er nog een Amerikaanse koloniale stijl en is in Engeland de Regency stijl beroemd.
• Voor wat betreft het zitcomfort zal een antieke bank in veel gevallen niet aan de eisen van deze tijd voldoen
• Wanneer de tand des tijds zichtbaar is, dan kan men laten renoveren in de oorspronkelijke stijl.
• Tegenwoordig wordt er ook in de meubelindustrie ingespeeld op de wensen van de klant en dus zijn er meubels die nu gemaakt zijn maar de stijl van vroeger uitstralen.

Kopen bij antiquair of rommelmarkt
Antieke meubels zijn te vinden bij een antiquair maar worden ook vaak verhandeld op veilingen en beurzen in het binnenland en in het buitenland. Ook kan men nog eens geluk hebben op een vlooienmarkt, rommelmarkt of een opkoper van bijvoorbeeld complete inboedels. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd de herkomst en waarde laten taxeren.